Koeien Scheren

Geschoren koeien zijn doorgaans schoner en gezonder dan ongeschoren koeien. Ze kunnen namelijk beter hun warmte kwijt en zweten minder. Hierdoor is de kans op luchtweginfecties kleiner en hebben geschoren koeien minder last van huidparasieten. Zeker bij hoogproductieve koeien is dit belangrijk omdat de kans anders groter is dat ze minder gaan presteren.

Schapen Scheren

De  meeste schapen zijn niet meer in het wild te vinden. Op de boerderij worden ze altijd wel geschoren. De schapen die nog wel in het wild leven hebben zo weinig haren of wol dat ze deze door de rui verliezen. Als schapen in de rui zijn, betekent het dat ze haren verliezen. Een voorbeeld van schapen die net zoals een paard of hond haren verliezen zijn de Persian Blackhead of de Barbados Black Belly.

image (6)

Een schaap met wol zoals wij ze zien in de wei geeft 3 tot 5 kg wol. Als je deze schapen niet scheert blijft de wol altijd door groeien, maar ook deze schapen ruien en verliezen zo dus hun wol.

Het nadeel van deze schapen is dat wanneer je ze niet scheert, ze er afschuwelijk uit gaan zien. Ze hebben een dorre, losse vacht met een nieuwe ondervacht waar veel rare beestjes (parasieten en luizen) in zitten en die veel jeuk veroorzaken. Dat is erg vervelend voor de schapen en kan zelfs dodelijk zijn.